Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia
- Koordynator przedmiotu: dr Tomasz Sroka
- Wykłady:
a) tematyka:
- pojęcie i zasady ogólne prawa żywnościowego
- regulacje prawne dotyczące higieny żywności
- regulacje prawne dotyczące jakości zdrowotnej żywności
- znakowanie żywności
- specjalne kategorie żywności (np. żywność genetycznie modyfikowana, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego)
- odpowiedzialność cywilna w prawie żywnościowym
- odpowiedzialność administracyjna i karna w prawie żywnościowym
b) prowadzący i liczba godzin: dr Katarzyna Pałka (3 godziny), dr Małgorzata Pyrcak-Górowska (6 godzin), dr Tomasz Sroka (12 godzin)
c) data i miejsce wykładów: I semestr, piątek, CDK CM UJ - Seminaria:
a) tematyka
- urzędowa kontrola żywności
- system HACCP
- problematyka prawna suplementów diety
- reklama żywności
b) prowadzący i liczba godzin: dr Katarzyna Pałka (2 godziny), dr Małgorzata Pyrcak-Górowska (4 godziny), dr Tomasz Sroka (4 godziny)
c) data i miejsce seminariów: I semestr, czwartek, CM UJ - Miejsce przebierania się studentów: szatnia
- Obowiązujący strój: zgodnie z „dress code” dla Wydziału Lekarskiego UJ CM
- Sylabusy przedmiotu:
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot&prz_kod=WL-T4.Ustaw.Polit.